ГРУПА ПАТРІОТ
A+
A-
Людям із порушенням зору
Пошук зниклих та повернення полонених
A+
A-
Людям із порушенням зору
Головна » Прес-центр » Олег Котенко озвучив своє бачення ситуації у світовому боксі на сьогодні, напрямки діяльності Асоціації боксу України та переваги керівного органу World Boxing

Олег Котенко озвучив своє бачення ситуації у світовому боксі на сьогодні, напрямки діяльності Асоціації боксу України та переваги керівного органу World Boxing

Своє бачення ситуації у світовому боксі на сьогодні, напрямки діяльності Асоціації боксу України та переваги керівного органу World Boxing озвучив віцепрезидент федерації боксу Київської області Олег Котенко.

Про це він розповів в інтерв’ю YouTube-каналу «Патріот Донбасу».

За словами функціонера, люди, які розуміються у спорті, знають, що є організація аматорського боксу (IBA), якою керує Росія.

  • Міжнародна боксерська асоціація (IBA, International Boxing Association) — керівний орган аматорського боксу на міжнародному рівні, який був заснований як AIBA у 1946 р., визнаний Міжнародним олімпійським комітетом (МОК) та організовував Олімпійські боксерські турніри та кваліфікацію до них, а також Чемпіонати світу та континентальні Чемпіонати. Через численні випадки нечесного та непрозорого керування організацію було спочатку відсторонено (2019 р.) а потім і виключено (2023 р.) зі списку спортивних федерацій визнаних МОК, що є безпрецедентним за всю історію Олімпійського руху. З 2020 року організацією керує прихильник Путіна  – Умар Кремльов.

«Росія – агресор, який напав на нашу країну, захоплює території та вбиває людей. Через це я категорично впевнений, що вони не повинні керувати таким видом спорту, як бокс», – зазначив Котенко.

За словами віцепрезидента федерації боксу Київської області зараз створена альтернативна організація – World Boxing.

  • World Boxing — міжнародний керівний орган, створений у 2022 році для відновлення олімпійського боксу. Організація прагне забезпечити прозорість та високі стандарти управління після численних порушень з боку колишнього керівного органу IBA, виключеного назавжди зі списку федерацій Міжнародного олімпійського комітету (МОК). У 2023 році президентом World Boxing став Борис ван дер Ворст, який прагне повернути бокс до програми Олімпійських ігор. На сьогодні до World Boxing вже приєдналися майже 50 країн, і цей список постійно зростає. Серед них: Англія, США, Японія, Австралія, Бразилія, Німеччина, Алжир, Індія та інші.

«Це організація, яка об’єднує всі цивілізовані країни для того, щоб бокс все ж був на наступній Олімпіаді. Бо МОК (Міжнародний олімпійський комітет) довів до російської асоціації, яка є аматорською, що на наступних Іграх її не буде. Через це відбувалося кілька засідань суду, які Росія програла», – сказав співрозмовник.

Олег Котенко чітко пояснив, чому наша країна повинна приєднатися до World Boxing.

«Наразі в Україні проблеми між федераціями – проросійською та прозахідною. Якщо всі наші організації хочуть бути частиною цивілізованого світу вони мають перейти під World Boxing. Це є правильний крок. Бо ми вже маємо Асоціацію боксу України, готуємо команди до змагань, де беремо участь», – наголосив він.

  • Громадська спілка «Асоціація Боксу України» (Ukraine Boxing Association) створена з метою збереження боксу в програмі Олімпійських Ігор та представлення інтересів України у всесвітній організації World Boxing. Перший Конгрес відбувся 26 липня 2024 року у Львові, де одноголосно Президентом організації було обрано Срібного призера Олімпійських ігор, чемпіона світу серед професіоналів та Заслуженого майстра спорту України — Андрія Котельника. До складу Асоціації увійшли п’ять областей у повному складі, а також численні міські федерації та боксерські клуби з усієї України.